Drage vrtavke in starši!

Napovedi glede odprtja šol in vrtcev niso nič ugodne, kot je bilo to predvideno, zato bomo mogli sodelovati na daljavo. Za vzgojo otrok smo odgovorni vsi, zato mora biti naše delovanje usklajeno, saj le tako vplivamo na nemoten in kakovosten razvoj otroka. Pošiljam vam nekaj dejavnosti na splet, ostale dejavnosti dobite po mailu. Dejavnosti na temo zima si lahko pogledate v prejšnjem prispevku pod VRTAVKE NA SNEGU.

Pozorni bodimo na čustvene stiske otrok ter jim dajmo priložnost, da svoja čustva izrazijo. Na dobro počutje in zdravje, zadovoljstvo, obvladovanje stresa, reševanje problemov vplivajo številni dejavniki – od osebnih in družinskih do družbenih, okoljskih in kulturnih. Na te dejavnike imajo otroci manj vpliva kot odrasli, zato je toliko pomembneje, da jim odrasli pomagamo pri usvajanju ne samo novega znanja, ampak tudi veščin, spretnosti in vedenj, ki jim bodo pomagala k zdravemu življenju. Opredeljujejo ga posameznikovo notranje psihično stanje (kot so sreča, zadovoljstvo, samospoštovanje, zavedanje lastnih sposobnosti in omejitev), njegovi odnosi z drugimi, njegovo delovanje ter sposobnost, da obvladuje svoje življenje, se uspešno sooča z različnimi situacijami in prispeva k skupnosti, v kateri živi. Naše doživljanje samega sebe je neizbežno povezano z našim čustvovanjem in čustvi. Zelo pomembno pri vseh stiskah ima tudi gibalna dejavnost, kjer  si otrok razvija gibalne, funkcionalne, spoznavne, socialne in čustvene sposobnosti, poleg tega pa vplivajo tudi na samozavest, samopodobo, samostojnost in splošno dobro počutje. Z gibanjem otrok raziskuje, preizkuša, se uči in pridobiva znanje o različnih oblikah in načinih gibanja – šport, telesna vadba, ples, ustvarjalni gib ipd. Ustrezno gibanje sprošča napetosti, mišične in duševne, kar blagodejno vpliva na telo in ga sprosti.

Nekaj dejavnosti na temo čustev, zavedanje sebe, svojih občutkov, prijateljstvo…:

PRAVLJICE:

RISANKE:

DEJAVNOSTI – ideje za ustvarjanje, igro

DEKLEMACIJA – Deset prstov

POJEMO:

-PLEŠEMO:

  • Če si srečen,

Lepši svet

Ples Vivaldi Winter

GIBANJE:

MASAŽE IN SPROTITEV OTROK

MEDITACIJA:

Kako se želim počutiti danes

Knjige, ki si jih lahko sposodite v knjižnici:

– Mi, čuti in čutila : didaktična mapa za vrtec in 1. triletje osnovne šole : raziskovanje čutov in čutil, spodbujanje razmišljanja o čutih, spodbujanje razmišljanja o čutilih, spodbujanje pozornosti na različne dražljaje

-Zakaj je pomembno prijateljstvo,

-Kako se počutim,

-Srečkov kovček,

Dežela Velike tovarne besed,

-Baksi se uči deliti,

-O fantu, ki je lepo pozdravljal,

-Oranžno ogrinjalo,

-Midva sva prijatelja,

-Najboljši prijateljici.

Tople pozdrave vama pošiljava Antonija in Silvana in veliko užitkov ob igrah!

(Skupno 239 obiskov, današnjih obiskov 1)