V vrtcu izvajamo že kar nekaj let program Varno s soncem. Usmerjen je k seznanjanju predšolskih otrok in šolarjev o škodljivih posledicah delovanja sončnih žarkov in ukrepih s katerimi lahko nastanek teh posledic učinkovito preprečimo oziroma zmanjšamo.
S preventivnim programom Varno s soncem že vrsto let opozarjamo na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem sončnih žarkov. V obdobju, ko spodbujamo zadrževanje izven zaprtih prostorov, v naravi, je izvajanje ukrepov za zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo sončnemu UV sevanju, še posebej pomembno.

V počitniških mesecih so naše dejavnosti prilagojene vremenskim vplivom, spremembam, ukrepom. Tako že pri najmlajših upoštevamo pravilo od 11 do 17 ure. Takrat smo v zaprtih prostorih in nismo izpostavljeni škodljivemu soncu.
Pri Malčkih smo si v mesecu juniju pričarali to temo z rumeno barvo, ko smo izdelovali plakate. Potem smo že drugi dan opazili, da so otroci prinašali pokrivala, kratka oblačila in sončna očala. Zunaj smo se igrali v senci in naučili smo se piti navadno vodo, ki nima okusa, vendar je zdrava.

FOTO                                   

Zapisala: Nada Rajtman, koordinator programa Varno s soncem

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)