Vrtec v naravi poteka v domačem okolju, ki daje vsem otrokom novo priložnost za učenje in spoznavanje naravnega okolja. Vsebine udeleženci vrtca v naravi doživljajo na neposreden način v naravi z izkustvenim učenjem, opazovanjem, doživljanjem in raziskovanjem. Namenjen je otrokom starejših skupin iz vrtca Ljutomer.

Letošnja rdeča nit vrtca v naravi bo zelena pismenost prleških vrednot, saj je to tudi naša prednostna naloga vrtca. Otrokom želimo približati delček znanja in modrosti naših starejših generacij in izreden pomen rastlin za naše zdravo življenje. Že sama Prlekija nam ponuja ogromno vsega za raziskovanje in učenje v naravi. Malo bolj se bomo dotaknili v vrtcu v naravi ozaveščanje pomena čebel.

Že Albert Einstein je rekel: »Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka”. Se tega tudi sami zavedamo?

Čebele so izrednega pomena tako na področju opraševanja kot na področju ohranjanja našega zdravja in mi smo tisti, ki jim moramo pomagati, predvsem pa ozaveščati, da jim lahko resno škodujemo in skrbimo za njihovo ohranitev vrste tako na segmentu varstva okolja, hortikulture ali pa preprosto razvijanje empatije do narave v vsej svoji raznolikosti. Vsak od nas lahko prispeva korake za dobro naših prihodnjih rodov, našega planeta. Pomembno je, da kmetje pokosijo  travnik čim pozneje, mi pa smo se v vrtcu odločili, da bodo otroci dobili od Čebelarskega društva Ljutomer donirana medovita semena, da bodo lahko doma posejali sončnico in tako res vsak posameznik prispevali k ohranjanju narave in razvoja čebel. Rastlina je koristna za čebele, kot tudi za kmete in seveda za slovenskega potrošnika je vsestransko uporabna.

Predstavili vam bomo program, ki smo ga doživeli.

Slike si ogledate s klikom pod krepkim besedilom.

Najprej smo se z avtobusom odpeljali do term Banovec, kjer smo imeli srečanje z gusarjem Edijem. Seznanil nas je s prehrano in pomenom rastlin, ki so pomembne za naše zdravje, da smo močni in zdravi. Predstavil nam je zgodbo in prijatelje iz term Banovci. Preizkušal je naše moči in naše znanje. Pogostili so nas s palačinkami in medom, naredili pa smo si tudi gusarsko limonado. Pot smo nadaljevali do čebelarskega muzeja Tigeli. Ogledali smo si ogledali čudovite pripomočke, se seznanili z delom čebel in njihovimi izdelki.  Najbolj so nam teknili sladki medi, ki nam je dal energijo za naslednje dogodivščine. Po nastanitvi v Zavodu Marianum v Veržeju in odličnem kosilu, ki nam je dalo moči, da smo se peš odpravili do ekološke kmetije Topolovec v Veržeju. Predstavili so nam njihova ekološko pridelana in sveže mleta žita na kamen ter testenine, ki so vir zdrave in polnovredne hrane. Najbolj so uživali, ko so lahko sedeli na traktorju, se rokovali z orodji, ki jih uporabljajo pri njihovem kmetovanju, tekali po kmetiji, hranili živali. Nato pa nas pogostili z bezgovim sokom in domačimi keksi iz njihove moke. Dan smo zaključili z večerjo in ogledom animirane risanke ČEBELICA MAJA IN MEDENE IGRE. Sledila je priprava na počitek nato pa karaoke, pižama parti ter ples s svetilkami.

ZAPISALA: koordinatorka programa vrtca v naravi Antonija Podnar

(Skupno 426 obiskov, današnjih obiskov 1)