Z namenom lažjega prehoda v novo okolje za otroke že mnogo let zagovarjamo t. i. uvajalno obdobje, v katerem imate tako starši, kakor tudi otroci priložnost postopoma spoznati življenje in delo v vrtcu ter se navaditi na nov ritem življenja in nove ljudi.

V šolskem letu, ki je pred nami, bo uvajanje zaradi trenutne zdravstvene situacije nekoliko drugačno.

Vsi skupaj se trudimo upoštevati navodila oziroma priporočila NIJZ in pristojnih ministrstev z namenom preprečevanja širjenja okužb v našem okolju. Tako se je življenje in delo v vrtcu korenito spremenilo. Verjamemo, da ste v medijih veliko slišali o preventivnih ukrepih, ki se jih zaposleni v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v Sloveniji držimo. Prav tako se nekaterih ukrepov pri vstopu v vrtec morajo držati starši, otroci in drugi obiskovalci.

Z namenom preprečevanja okužb s COVID-19 in zagotavljanja varnega okolja za otroke in zaposlene smo uvedli določene spremembe tudi na področju postopnega uvajanja novincev. Pri tem pa še vedno stremimo k čim mehkejšemu, spodbudnemu prehodu otroka v vrtec, kjer boste tudi starši pomirjeni in gotovi, da je za vašega otroka v vrtcu odlično poskrbljeno.

V skladu s priporočili NIJZ in pristojnih ministrstev v Vrtcu Ljutomer starše prosimo, da otroka v prvih dneh uvajate po naslednjem protokolu:

  • Z vzgojiteljico/vzgojiteljem otroka si predhodno po telefonu oziroma spletni pošti izmenjajte uvodne informacije o otroku, o njegovih značilnostih, potrebah in posebnostih. O poteku dneva v vrtcu, o načinu dela ter o življenju v vrtcu najdete več informacij tudi na spletni strani vrtca. Za vse informacije pa smo dosegljivi tudi na upravi vrtca.
  • Z vzgojiteljico/vzgojiteljem v skupini vašega otroka se dogovorite za natančen čas prihoda otroka in odhoda otroka iz skupine v času postopnega uvajanja. Priporočamo, da otrok prvih nekaj dni ostane v vrtcu le kratek čas, ki naj se postopoma podaljšuje, v skladu z značilnostmi in potrebami otroka.
  • Starši se ves čas od vstopa v prostore vrtca do izstopa iz prostorov vrtca držijo sprejetih Navodil za starše, ki jih najdete na spletni strani vrtca ter na vseh vhodih v prostore vrtca.
  • Zaradi otrokovih potreb v času uvajanja omogočamo ob uvajanju otroka v vrtec tudi prisotnost enega starša, vendar le za krajši čas. Priporočamo uvajanje z istim staršem ves čas uvajanja. V tem primeru je potrebno, v skladu z navodili Zavoda RS za šolstvo in NIJZ upoštevati naslednja navodila: starši ob uvajanju otroka v igralnici morajo izpolnjevati pogoj PCT. Izpolnjevanja pogoja v Vrtcu Ljutomer ne bomo preverjali; starše prosimo, da podpišejo izjavo o izpolnjevanju PCT, kjer s podpisom jamčijo za resničnost podatkov. Starši v skupino vstopajo z masko in zaščito za čevlje ali s copati. Pri vstopu in izstopu si razkužijo roke. V času prisotnosti v oddelku naj starši sami skrbijo za svojega otroka ter vzdržujejo potrebno razdaljo do pedagoških delavcev, drugih otrok in staršev. Starši se o natančen času uvajanja in prisotnosti v skupini dogovorijo s strokovnimi delavci in se dogovora natančno držijo.
  • Otrok ima lahko svojo ljubkovalno igračo, dudo ali »ninico«. V vrtec jo prinese ob ponedeljkih in jo odnese v petek. Ko je otrok ne potrebuje, jo strokovni delavci umaknejo oziroma shranijo.
  • Če je le mogoče, procesa uvajanja ne prekinjajte razen, če otrok zboli. Starši strokovnim delavcem v skupini vašega otroka dosledno posredujte ključne informacije o znakih slabega počutja in spremembah zdravstvenega stanja pri otroku. Prav tako starše prosimo, da redno spremljajo obvestila na spletni strani vrtca in v medijih.

Skupaj z vami si želimo vašemu otroku zagotoviti dobro počutje v našem vrtcu, zatorej je spoštljiv in zaupljiv odnos med starši in vzgojnim tandemom in drugimi zaposlenimi delavci vrtca neprecenljiv.

Želimo vam lep začetek vrtčevskega leta 2021/22, veliko novih prijateljev in prijetnih dogodivščin.

VRTEC LJUTOMER

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)