Staršem otrok ob vračanju otrok v vrtec

V Vrtcu Ljutomer se celotni kolektiv temeljito in z veseljem pripravljamo na ponovni zagon delovanja vzgojno izobraževalnih ustanov in na vstop vašega otroka v naš vrtec. Želimo si, da bi tako vam, še posebej pa vašemu otroku, olajšali prihodnje dneve, ki bodo za otroke po dolgem času doma polni sprememb.

Verjamemo, da bo vračanje v vrtce za mnoge otroke potekalo brez večjih težav in jih večina to že nestrpno pričakuje, saj se veselijo ponovnega snidenja s prijatelji in vzgojitelji. Pri nekaterih otrocih pa se bo pojavila stiska, žalost in morda tudi solze, saj so se v času doma še dodatno čustveno navezali na starše in sorojence. Zato je zelo pomembno, da starši otroku ponovni odhod v vrtec predstavite z veliko mero pozitivnosti in razumevanja. Če namreč starši ne boste preveč v skrbeh in boste zaupali zaposlenim v vrtcu, da se bodo maksimalno potrudili za varnost in zdravje vašega otroka, boste svoja pozitivna čustva nevede preslikali tudi na svoje otroke. Pomembno je tudi, da starši odgovorite na vsa otrokova vprašanja, tudi večkrat, če je to potrebno. Pogovori z otroki naj bodo mirni, pozitivni in odločni. Morda se bo pri nekaterih otrocih v začetku pojavil tudi jok in s tem ni nič narobe. Jok je njihov način izražanja čustev in prav je, da jim to dovolimo. Največ otroku lahko damo tako, da ustvarimo prostor, kjer lahko izrazi to, kar čuti, sem pa spadajo žalost, strah, jeza in pa seveda tudi veselje. Če ima otrok zjutraj veliko stisko ob ločitvi si vzemite dovolj časa za poslavljanje. Otrokom pomaga, če je odhod v vrtec čim bolj stalen in predvsem, da nismo vedno v časovni stiski. Otroku je potrebno večkrat zagotoviti, da ga pridemo iskat, ob tem pa smo iskreni in ne olepšujemo situacije v smislu »pridem hitro«, potem pa nas ni devet ur. V popoldanskem času se otroku posvečajte s polno pozornostjo, z veliko »cartanja« in igre. Igra je namreč otrokov pomočnik pri izražanju in regulaciji stiske.

Prilagoditvene težave načeloma ne bi smele biti prehude in bi morale dokaj hitro izzveneti. Za otroke, ki so že bili uvedeni, gre le za ponovno privajanje na ritem, ki so ga v preteklosti že sprejeli in se ga navadili. Tako, kot se na nov ritem otroci navadijo po vsakih počitnicah in dopustih, se bodo navadili tudi zdaj. Dobro je, da se starši z otrokom o povratku pogovarjate in predvsem, da ste s spremembo sami mirni, saj bo to čutil tudi otrok.

Vsak starš svojega otroka najbolje pozna in če precenite, da bi bil povratek za otroka zelo stresen in v kolikor vam to dopušča čas, lahko vzgojiteljici predlagate, da bi otrok v začetku v skupini ostal le kakšno uro, naslednji dan že malce dlje, itd. Tako bi čas prisotnosti otroka v skupini postopoma podaljševali. Starše otrok, ki so se že uvedli prosimo, da v skupini ne ostajajo. Prisotnost staršev bomo v skladu s strogimi ukrepi NIJZ za preprečevanje širjenja okužb s Covid-19 omogočili staršem novincev, ki v vrtec pridejo prvič.

Zapisala:

Liljana Kerčmar, svetovalna delavka

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)