Zaključna prireditev Glasbeni vrtiljak

V sredo, 25. 5. 2022 smo se ob 16. uri zbrali na igrišču Vrtca Ljutomer, da se skupaj s starši in otroki zavrtimo na glasbenem vrtiljaku. Čeprav so nebo prekrivali sivi oblaki, ki so obljubljali dež, so otroci uvodoma pogumno zapeli vrtčevsko himno Lotmerške čebelice in Hojla Prleki.

Po nagovoru ravnateljice Ksenije Žuman, pa je bil ponovno čas za ples, ritmično gibanje telesa in glasbo. Glasbo imamo v sebi. Z njo se izražamo, polepša nam vesele trenutke, nam pomaga preboleti žalost, nas opogumi, nam daje moč in nas plemeniti.

Skozi to preteklo šolsko leto smo se še posebej ukvarjali z glasbeno umetnostjo. Spoznali smo Willems pedagogiko, se učili novih pesmi in se predajali njihovemu ritmu, melodiji ter petju. Glasbo smo povezali tudi s spoznavanjem prleških vrednot ter se dotaknili ljudskega izročila naših krajev. Glasbeno raziskovanje nas je vodilo tudi izven naših meja, ko smo spoznavali glasbo drugih narodov in se predali novim ritmom in njihovim značilnim plesnim in glasbenim slogom.

Glasbeni vrtiljak nas je najprej popeljal v Italijo. S tradicionalno italijansko glasbo so se nam ob zvokih tamburina predstavili otroci skupine Pikapolonic.

Potovanje smo nadaljevali v Baskiji, ki je s svojim značilnim glasbenim slogom navdušila otroke iz skupine Čebelic.

Glasbeni vrtiljak se je ponovno zavrtel in nas popeljal v središče glasbenega razvoja v Evropi. Francija odraža široko paleto glasbenih stilov. Ob značilnih francoskih ritmih so zaplesali otroci iz skupine Konjički.

Otroci iz skupine Kapljice so se zavrteli ob španskih ritmih, čemur je že sledil nastop otrok iz skupine Prleki, ki so se zavrteli ob tradicionalnih ritmih irske glasbe.

Tudi naša sosednja država, Madžarska, ima bogato in pestro glasbeno tradicijo. Ob zvoku cimbal so zaplesali otroci iz skupine Junaki.

Glasbeni vrtiljak se je še zadnjič zavrtel in se ustavil v Ukrajini. Ukrajinska glasba zajema tako glasbene elemente zahodnih, kakor tudi vzhodnih civilizacij. Pedenjpedi so se zavrteli ob tradicionalnih ukrajinskih ritmih.

Tudi vsake lepe stvari je enkrat konec in tako smo že prispeli do konca našega glasbenega vrtiljaka. Hkrati pa so tudi najstarejši otroci skoraj že končali svojo pesem v vrtcu. Kmalu se bo zanje začela nova pot in nova pesem. Zakorakali bodo v šolske klopi. Na tej novi poti jim želimo veliko uspeha, veselja, novih spoznanj in dobrih prijateljev.

Najstarejši otroci so se tako poslovili s pesmijo Slovo od vrtca. Mi pa smo se poslovili z željo, da nam potovanje letošnjega leta ostane v lepem spominu, ki bo, kakor prijetna glasba, božal vaše srce še mnoga leta.

Na koncu pa so vsi zaplesali na domačo Golico.

Po zaključenem nastopu so se otroci posladkali z domačimi palačinkami in sadjem.

FOTO

(Skupno 290 obiskov, današnjih obiskov 1)