SVETOVNI DAN ZEMLJE MALO  DRUGAČE

 

Z namenom ozaveščanja in opozarjanja ljudi  o pomembnosti odgovornega odnosa do narave v  našem vrtcu že tradicionalno obeležujemo 22. april, svetovni dan Zemlje.

Osredotočenost  letošnje 51. obletnice je ” Obnovite našo zemljo .”

Na ta dan smo se s številnimi dejavnostmi v vrtcu vedno skrbno pripravljali in povezovali z institucijami in društvi našega lokalnega okolja, kar je prireditvi dalo poseben pečat in dodano vrednost ter krepilo in ohranjalo medsebojno sodelovanje.

Zaradi omejitev, povezanih z epidemijo COVID-19, smo letos prireditev načrtovali virtualno v obliki videokonference, preko platforme ZOOM. Prireditev se je danes odvila v novi preobleki, prav tako z eko-himno načelu in drugimi otroškimi nastopi. Osrednja gostja naše eko-videokonference je bila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki nas je vse spodbudila k odgovornemu odnosu in ohranitvi planeta. Dan v vrtcu se ni končal samo s prireditvijo, temveč se je nadaljeval z različnimi dejavnosti, kjer so otroci raziskovali in eksperimentirali, razvijali svojo kreativnost in domišljijo v igri z naravnim materialom, opazovali in spoznavali naravne pojave in spremembe. Prav na ta dan so otroci posadili tudi sadike različnih rastlin in vrtnin podarjenih iz vrtnarije CORNUS iz Logarovec.

K ohranjanju, varovanju in spoštovanju okolja sodi tudi uživanje lokalno pridelane hrane, za kar so danes poskrbele naše urne kuharice in čemur je bil danes prilagojen naš jedilnik v celoti.

Narava nas namreč opozarja in kliče po spremembah posameznika, skupnosti in vseh ljudi. Do pred kratkim nam ni šlo v uho «Tako kot je bilo, nikoli več ne bo!«, počasi pa vendarle stopamo realnosti pred oči. Spremembe so majhni koraki, nikoli prezgodaj storjeni, zato je vsak dan opozorilni dan ne samo dan Zemlje. Eko vzgoja ni delo posameznika, ampak delo skupine, vrtca, tima, skupnosti, staršev in vseh ljudi sveta.

Spoštujmo naravo, živimo zdravo in odgovorno zase, za druge in za naše otroke!

FOTO

Zapisala: Ksenja Kosi Viher

(Skupno 193 obiskov, današnjih obiskov 1)