Spoštovani starši novincev v šolskem letu 2020/21!

 

V Vrtcu Ljutomer se vsi zaposleni temeljito in z veseljem pripravljamo na vstop vašega otroka v naš vrtec. Želimo si, da bi tako vam, še posebej pa vašemu otroku, olajšali prve dni ter, da bi se pri nas otroci počutili varne, ljubljene in sprejete.

Z namenom lažjega prehoda v novo okolje že mnogo let zagovarjamo t. i. uvajalno obdobje, v katerem imate tako starši, kakor tudi otroci priložnost postopoma spoznati življenje in delo v vrtcu ter se navaditi na nov ritem življenja in nove ljudi.

V šolskem letu 2020/21 pa smo soočeni z novo realnostjo nevarnosti okužbe s COVID-19, pri čemer se vsi skupaj trudimo upoštevati navodila oziroma priporočila NIJZ in pristojnih ministrstev z namenom preprečevanja širjenja okužb v našem okolju. Tako se je življenje in delo v vrtcu korenito spremenilo. Verjamemo, da ste v medijih veliko slišali o preventivnih ukrepih, ki se jih zaposleni v vzgojno-izobraževalnih ustanovah v Sloveniji držimo. Prav tako se nekaterih ukrepov pri vstopu v vrtec morajo držati starši, otroci in drugi obiskovalci.

Z namenom preprečevanja okužb s COVID-19 in zagotavljanja varnega okolja za otroke in zaposlene smo prisiljeni določene spremembe uvesti tudi na področju postopnega uvajanja novincev. Pri tem pa še vedno stremimo k čim mehkejšemu, spodbudnemu prehodu otroka v vrtec, kjer boste tudi starši pomirjeni in gotovi, da je za vašega otroka v vrtcu odlično poskrbljeno. V skladu s priporočili NIJZ in pristojnih ministrstev v Vrtcu Ljutomer svetujemo, da otroka v prvih dneh uvajate po naslednjem protokolu:

 • Z vzgojiteljico/vzgojiteljem otroka si predhodno po telefonu izmenjajte uvodne informacije o otroku, o njegovih značilnostih, potrebah, posebnostih. O poteku dneva v vrtcu, o načinu dela ter o življenju v vrtcu najdete več informacij tudi na spletni strani vrtca. Za vse informacije, pojasnila, nasvete, vprašanja smo dosegljivi na naslednjih telefonskih številkah:
 • oddelek A: 02 585 15 57;
 • oddelek B: 02 585 1553;
 • oddelek C: 02 585 15 51;
 • enota Ormoška: 02 584 13 15;
 • uprava: 02 585 15 50:
 • svetovalna služba: 02 585 15 56
 • Starši se ves čas od vstopa v prostore vrtca do izstopa iz prostorov vrtca držite sprejetih Navodil za starše, ki jih najdete na spletni strani vrtca ter na vseh vhodih v prostore vrtca.
 • Z vzgojiteljico v skupini vašega otroka se dogovorite za natančen čas prihoda otroka in odhoda otroka iz skupine v času postopnega uvajanja. Priporočamo, da otrok prvih nekaj dni ostane v vrtcu le kratek čas, ki naj se postopoma podaljšuje, v skladu z značilnostmi in potrebami otroka.
 • Staršem v času uvajanja svetujemo prisotnost v skupini otroka le krajši čas.
 • Zaradi doslednosti spoštovanja priporočil NIJZ omogočamo ob uvajanju otroka v vrtec prisotnost enega starša v skupini, vendar le za krajši čas. Ob uvajanju otroka se ves čas vključuje isti starš. V tem primeru je potrebno, v skladu z navodili Zavoda RS za šolstvo in NIJZ upoštevati naslednja navodila:
 •            – starši v skupino vstopajo z masko;
 •            – pri vstopu in izstopu si razkužijo roke;
 •            – v času prisotnosti v oddelku starši vzdržujejo potrebno razdaljo (1,5 do 2m) do strokovnih delavcev drugih otrok in staršev.
 •            – starši se o točnem času uvajanja in prisotnosti v skupini dogovorijo s strokovnimi delavci in  se dogovora natančno držijo.
 • Otrok ima lahko svojo ljubkovalno igračo, dudo ali »ninico«. V vrtec jo prinese ob ponedeljkih in jo odnese v petek; med vikendom starši igračo operete. Ko je otrok ne potrebuje, jo strokovni delavci umaknejo oziroma shranijo.
 • Če je le mogoče, procesa uvajanja ne prekinjajte razen, če otrok zboli. Starši strokovnim delavcem v skupini vašega otroka dosledno posredujte ključne informacije o znakih slabega počutja in spremembah zdravstvenega stanja pri otroku.

Kako lahko otroka na vključitev v vrtec pripravljate že doma?

 • Zaupanje je izjemno pomembno – kadar starši pozitivno sprejmemo, da bodo za našega otroka skrbeli tudi drugi ljudje, tudi naši otroci to lažje in hitreje sprejmejo. Vključenost otroka v vrtec je odlična priložnost za medsebojno učenje in rast, od tega pa imamo korist tako naši otroci, kot tudi mi starši.
 • Pri uvajanju bodimo pogumni, odločni, sproščeni in nasmejani – za otroka je zelo stresno, če ga ob uvajanju spremlja starš, ki je sam negotov in malce prestrašen. O vseh vprašanjih in pomislekih se lahko brez skrbi pogovorite z vzgojnim tandemom in svetovalno službo v vrtcu. Vsi skupaj si namreč želimo, da se bo otrok v skupini čimprej počutil domače, sprejeto in ljubljeno, četudi bo morda na začetku jokal in izražal stisko ob tako pomembni spremembi, kot je prehod iz domačega okolja v vrtec. Starši ste s svojim zgledom otrokom lahko v res veliko pomoč pri sprejemanju novega okolja.
 • Otroka ne sprašujmo ves čas o vrtcu, izkoristimo tiste trenutke, ko sam kaj pove ali napeljimo pogovor na to, kar nas zanima. Poiščimo v knjižnici zgodbe, pravljice, ki opisujejo življenje v vrtcu, med prijatelji, igranje, deljenje igrač in podobno. Za starejše otroke je zanimivo, če jim pokažemo fotografije iz časov, ko smo sami hodili v vrtec in jim povemo zgodbice iz naših predšolskih dni ali pa jim povemo, kako so vrtec doživljali otrokovi starejši sorojenci.
 • Bodimo pripravljeni, da bo otroke novo okolje in nov ritem življenja zbegal, vznemiril, morda celo prestrašil, ali pa se bo otrok odzval popolnoma drugače in nas presenetil s hitrim in lahkim prehodom v vrtec. Vsi otroci so drugačni. Bodimo pripravljeni na jok, spremembe razpoloženja, trmoglavost, … V obdobju, ko se otrok uvaja v vrtec, ne načrtujmo kakšnih dodatnih sprememb v življenju otroka (npr. hkratno odvajanje od dude,…).
 • Otrokom ponudimo mehko igračko, ki naj ga spremlja v vrtcu. Lahko si izmislimo poseben pozdrav ob prihodu in odhodu, ki bo olajšal poslavljanje na začetku (npr. dva poljubčka na lička in enega na nos in gremo skozi vrata). Uživajmo ob pogledu na naše male junake, ki pogumno stopajo v nov svet!

Skupaj z vami si želimo vašemu otroku zagotoviti dobro počutje v našem vrtcu, zatorej je spoštljiv in zaupljiv odnos med starši in vzgojnim tandemom in drugimi strokovnimi delavci vrtca neprecenljiv.

Želimo vam lep začetek vrtčevskega leta 2020/21, veliko novih prijateljev in prijetnih dogodivščin.

Zaposleni vrtca Ljutomer

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)