Pozdravljeni Ježki, 

ta čas se mi zdi primeren za raziskovanje ptic. Pozimi, ko pritisne mraz in je narava zasnežena, se nekatere ptice približajo našim domovom, še posebej, če imamo ptičjo krmilnico. Če jim ponudimo ustrezno hrano, bomo imeli priložnost, da si jih lahko ogledamo od blizu.

To je čudovita priložnost za opazovanje ptic in eden izmed načinov za razvoj našega odnosa do njih. Posebej otroci tako krepijo odnos do ptic in razvijajo vrednote ohranjanja narave.

Če pa nimamo krmilnice, pa lahko izdelamo enostavne okraske iz želatine in semen. Spodaj imate idejo, kako se tega lotiti. Otroka vključite v samo pripravo. Naj pomaga mešati in naj poskusi naložiti pripravljeno maso v modelčke. Skupaj z otrokom jih nato obesite na drevesno vejo in opazujte, kaj se bo dogajalo… Otrokom opisujte dogajanje, ptice, kakšne barve so, njihovo gibanje…

 

Z otroki opazujte gibanje ptic, demonstrirajte letenje, hranjenje. Lahko “letite”, pojete in plešete ob lepi pesmici Sinička…

Kot namig za gibanje, pa se lahko z otroki igrate igro PTIČKI V GNEZDA. Za igrico ne potrebujete nobene posebne predpriprave. Za gnezda lahko uporabite obroče, če pa jih nimate, lahko iz navadnega rjavega papirja izrežete večji krog, premera npr. 50 cm, ki predstavlja gnezdo.

Kako se igramo?

Ptički (otroci) letajo po prostoru, lahko tudi ob glasbi. Nato utišate glasbo in rečete: “ptički v gnezda” in vsak otrok mora poiskati svoje gnezdo. Če imate več otrok, jih lahko prav tako vključite v igro. S starejšimi otroki se lahko igrico igramo tudi na izpadanje. Vsakič iz igre vzamemo eno gnezdo in tisti ptiček, ki ostane na koncu, je zmagovalec.

In še ideja s področja likovne umetnosti. Tukaj je predstavljena samo ideja, saj je dejavnost primerna za starejše otroke. Jaz vam predlagam, da poskušate otroka vključiti v sam proces, kolikor gre. Uporabite navaden bel papir, ki ga otrok prej poslika s prstnimi barvami, voščenko, flomastrom… in iz tega izrežete vse oblike in jih sestavite v obliko ptička. Otrokom bo zanimivo, da bodo ptička lahko gugali s prstom. Ideja je na spodnji povezavi…

izdelovanje ptic

Za konec, pa vam ponujam tudi kratko rusko pravljico BABICA ZIMA, ki je predstavljena v obliki kamišibaj, ki je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah.

Lepo vas pozdravljava v novem letu,

Anja in Romana.

(Skupno 885 obiskov, današnjih obiskov 1)