Lepo pozdravljeni JEŽKI,

prišel je najlepši čas v letu, mesec december. Čeprav bo letos drugačen in ne bo tako družaben, to še ne pomeni, da ne more biti veseli. Na nas je, da si naredimo lepo, kjerkoli smo. Če bi obiskovali vrtec, bi te dni zagotovo veliko poslušali božično glasbo in nanjo rajali. Ideja za poslušanje…

Če so vaši otroci navajeni, da zaspijo ob nežni glasbi, jim lahko predvajate to…

IZDELAVA LJUBKEGA BOŽIČNEGA PALČKA

Seveda se mora v decembru najti tudi čas za ustvarjanje. Ker so trgovine, kjer prodajajo material za izdelovanje, zaprte, vam tukaj ponujam video, kjer lahko izdelate srčkane palčke iz material, ki jih najdete doma. Poskusite…

PEKA PIŠKOTOV

V decembru pa na mizi ne sme manjkati domačih piškotov. Vključite vaše otroke v pripravo. Čeprav bo peka trajala veliko dlje, veliko več bo za čistiti, ampak bo otrokom zelo lepo. Otroci obožujejo razbijanje jajc, merjenje sestavin, gnetenje, izvaljanje, izrezovanje z modelčki… pravzaprav vse, kar lahko opravijo s svojimi rokami.

Senzorika in motorika

Prepletanje mase med prstki, tako kot vse senzorične vaje, dobro vplivajo na razvoj možganov. Prav tako je potreben biti kar spreten s prstki, kar za najmlajše ni najbolj enostavno, se pa veliko naučijo. In to na zelo zabaven način.

Izvedba ni vedno enaka ideji

Idej, kako oblikovati piškote, je vedno ogromno. Kar pa iz tega nastane, ni vedno nujno enako načrtom. Niti modelčki ne garantirajo, da bo končni izdelek enake oblike, saj kaj hitro odpade kakšen krak zvezde ali vrh smrekice.

Toda tudi pri tem se lahko otroci urijo v potrpežljivosti, v vztrajnosti in v tem, da se je včasih potrebno pohvaliti, tudi če ni vse popolno.

Potrpežljivost

Resda se piškoti navadno pečejo le kratek čas, toda potem se morajo še ohladiti in potrebno jih je še okrasiti. Kljub slastnim vonjem v zraku, je potrebno počakati, preden lahko poskusijo svoje specialitete.

Potrpežljivost je vrlina, ki je v današnjem svetu kar primanjkuje. Učimo je najmlajše ob vsaki priložnosti.

Delimo stvari

Pri več malih pomagačih sploh ni potrebno, da imamo tudi več valjarjev in večjo količino modelčkov. Tudi tukaj je potrebno biti potrpežljiv in se naučiti, da lahko veliko dosežemo, če si delimo stvari in če drug drugemu pomagamo.

Družinska peka piškotov nas tudi povezuje. Če boste v ozadju predvajali še kakšno dobro božično glasbo, bo vse skupaj že skoraj popolno.

Enostaven recept za piškote

Sestavine za osnovno testo so naslednje:

  • 1/2 kg moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 jajci
  • 5 žlic sladkorja
  • 2 žlici sladke smetane/mleka
  • 250 g masla

Oblikovane piškotke pečemo 7-8 min na 180°C.

Potem pa se igrajte. Dodajte cimet, premažite jih z marmelado, sestavljajte jih skupaj, okrasite jih z raznimi kroglicami, napisi itd. Vse nadaljnje delo je prepuščeno vaši domišljiji.

Pa veselo ustvarjanje in dober tek!

VOŠČILO

Anja Karba in Romana Pintarič

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)