Generalna skupščina OZN je razglasila 21. marec za svetovni dan Downovega sindroma, saj ta datum simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – dodaten kromosom na 21. paru kromosomov v vsaki človeški celici. Razpoznavni znak tega dne so pisane kratke nogavice, ki opozarjajo, da so ljudje, ki živijo na Zemlji, raznoliki.

Ker našo skupino Ježki obiskuje deklica z Downovim sindromom, smo si tudi mi obuli pisane nogavice ter s tem izkazali spoštovanje do drugačnosti.

Na 1.245 otrok, ki se rodijo v Sloveniji, bo imel eden Downov sindrom. Z določenimi preiskavami je odkritje možno že pred rojstvom, večinoma pa takoj ob rojstvu. Ko se rodi otrok s to posebnostjo, še zlasti, če se diagnoza ugotovi ob rojstvu, je to za starša in za vso ostalo družino hud šok.  A danes obstaja toliko znanja tudi na tem področju, da je mogoče tudi otroku z Downovim sindromom nuditi takšno oskrbo in takšno podporo, da razvije vse svoje sposobnosti. V predšolskem obdobju zelo veliko otrok z Downovim sindromom doseže izjemno velik napredek v razvoju – to je predvsem posledica intenzivnega ukvarjanja (predvsem v domačem okolju in v vrtcu).

Zapisala: Anja Karba

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)